Tuntemattomille ei puhuta

Jokainen on varmasti kuullut lapsena lauseen ”tuntemattomien kanssa ei saa jutella”. No tämähän istuu meille suomalaisille erittäin hyvin ja sitä voi soveltaa läpi koko elämän, että ei vaan tarvitse avata suutaan tuntemattomien kuullen. Tiedätte ahdistavat tilanteet hississä, kun joku tuleekin sinne samaan aikaan. Vaikka kuinka on yrittänyt näpyttää suomalaisille lanseerattua ovien sulkemispainiketta, niin silti joku ehtii juosta kyytiin. Siinä sitten tuijotellaan kattoa tai kenkiä ja ryitään vaivautuneena kurkkua selväksi ihan varmuuden vuoksi. Onneksi kännykkä ja some pelastaa tästäkin henkisesti kuormittavasta tilanteesta.

Sami Hedberg osaa tiivistää videolla tämän tilanteen aika kattavasti:

 
 

Toinen erittäin ahdistava tilanne, kun joku istuu bussissa viereen. Miksi se minun viereen istui, kun tuossa olisi ollut kokonaan tyhjä penkki. Ehkä käännyn hieman enemmän kohti ikkunaa, ettei hän vaan juttele minulle. Ennen linja-auton saapumista on bussipysäkilläkin joutunut hieman miettimään strategiaa missä seisoo, että oma viiden metrin reviiri säilyy koskemattomana. Joku saattaisi nimittäin jutella tai kysyä jotain liian henkilökohtaista vaikkapa säästä.

Mitä sitten, kun joku täysin vieras ja tuntematon ihminen tulee luoksesi kadulla kysymään jotain tai se bussissa istuva kanssamatkustaja alkaakin jutella ja kysellä ihmeellisyyksiä? Entäpä tilanne hississä, kun pitääkin katsoa silmiin ja vastata kysymykseen ”anteeksi, tiedätkö missä kerroksessa on lounasravintola?”

Olen törmännyt hauskaan ilmiöön kulkiessa pojan kanssa kaupungilla. Täysin vieraat ihmiset saattavat tulla suu hymyssä juttelemaan ja kyselemään pojan ikää tai kommentoida, että onpa söpö nallepuku. Siinä sitten muutama sana vaihdetaan ja jatketaan tyytyväisinä matkaa. Tähän samaan ilmiöön olen törmännyt myös aikaisemmin kulkiessa koiran kanssa kaupungilla. Tuntemattomat ihmiset kysyvät koiran rotua ja saako silittää. Yleensähän meillä suomessa tutustuu ensin koirat ja sitten vasta niiden omistajat. Tämä sama tuntuu pätevän välillä myös lapsiperheissä. Ensin tutustuvat lapset ja sitten vasta vanhemmat.

Suomalaisten sosiaalisen jään taitaakin sulattaa lapset ja lemmikit vai tarvitsemmeko todellisuudessa vain aiheen, josta saa helposti jutun juurta? Muuten keskustelut tuntemattomien kanssa taitaa olla aika sää –painotteisia, mutta sehän sopii hyvin jonottaessa ilmaisia ämpäreitä vesisateessa.