Selviytymisopas miehille synnytykseen

Poikamme syntymästä on kulunut nyt hieman yli kuusi kuukautta, joten ajattelin tarjoilla vinkkejä synnytykseen miehisestä näkökulmasta. Tässä muutama kohta, jotka ainakin ovat hyvä huomioida etukäteen.

1. Mikäli omistat auton pääset tekemään uusia välinehankintoja. Kannattaa hyvissä ajoin miettiä minkälaisen turvakaukalon hankitte vauvalle, sillä aikataulut raskaudesta voi pettää koska tahansa. Itse suosittelen myös hankkimaan istuimelle ISOFIX –kiinnitteisen telakan, joka nopeuttaa siirtymisiä. Kannattaa myös hyvissä ajoin tutustua miten istuin ja mahdollinen telakka kiinnitetään oikein. Itse asensin telakan muutamaa viikkoa ennen laskettua-aikaa ihan vaan varmuuden vuoksi.

2. Selvitä missä synnytyssairaala on ja miten siellä parkkeerataan. Vaimo arvostaa suuresti, jos eksytte kivun hetkillä. Kannattaa siis tarkistaa osoite ja reitti etukäteen, vaikka kuinka luottaisitkin navigaattoriin. Tuskin enää teette U-käännöstä, vaikka navigaattori niin ohjeistaisikin. Valmistaudu myös maksamaan mahdollinen parkkimaksu.

3. Pakkaa myös itsellesi mukaan kassi, vaikka et aikoisi jäädä sairaalan perhehuoneeseen. Synnytys voi kestää monta vuorokautta ja tositoimien alkaessa vaimon on kivempi saada mieluummin viereensä Axe -mainoksesta tuttu freshi mies kuin hieltä haiseva röllipeikko (vaikka Rölli olisikin suurin esikuvasi).

4. Kuuntele mitä kätilöt sanovat. Kumppanisi voi olla niin kovissa kivuissa, että kysyy kohta sinulta mitä kätilö sanoi. Perusvastaus ”ööö, en mä kuunnellut” voi tuottaa harmaita hiuksia. On myös hyvä jutella puolison kanssa etukäteen, mitä kivunlievitystä hän tahtoo tai mitä muuta synnytykseltä toivotte. Vaikka olisitte laatineetkin hienon suunnitelman ja jakaneet käsiohjelmat etukäteen kätilöille, ovat ne silti vain suunnitelmia. Pidä kuitenkin puolisosi puolia, että hän saa kaiken toivomansa avun.

5. Ponnistusvaiheen alkaessa tarkkaile vaimoa kaipaako hän supistusten hetkellä tsemppausta vai istutko hiljaa vieressä ja pidät kiinni kädestä. Jos annat käden puristettavaksi, niin kannattaa ottaa sormukset pois. Kokemuksesta voin sanoa, että kädenvääntö jää tässä kakkoseksi. Ei kannata myöskään ottaa itseensä, jos kumppani käyttäytyy oudosti tai sanoo sopimattomia. Oma vaimo pyysi tätä jo etukäteen anteeksi. Yllätyin, että sain kuulla vain kerran ”URPO” kommentin kysymyksellä ”Sattuuko noin paljon?”

6. Ole mies ja koita kestää puolisosi kipu. Vaikka sinua ei fyysisesti satu, voi tuntua haastavalle nähdä oma puoliso tuskissaan, varsinkin kun et voi tehdä kivulle mitään. Jos olet piikkikammoinen, niin suosittelen kääntämään pään pois epiduraalipiikkiä laitettaessa puolison selkään. Älä myöskään hätäänny, jos jotain käy ja lääkäreitä tulee huoneeseen useampikin. Luota heidän ammattitaitoon ja pysy puolison tukena.

7. Yksi tärkeimmistä tehtävistäsi on valmistautua painamaan kutsupainiketta, jolla hälytetään huoneeseen lisäapua tarpeen vaatiessa. Kätilö kyllä kertoo milloin nappia tulee painaa, joten jatkuva kysely: Milloin painan? Painanko jo? Joko nyt? Nytkö? voi turhaa stressata hoitohenkilökuntaa. Tähän tehtävään on helpoin valmistautua pelaamalla reaktiopelejä tai matkustamalla julkisilla kulkuvälineillä, joissa voit kisata kanssamatkustajien kanssa kuka ehtii ensin painaa stop-painiketta.

8. Se hetki kun lapsesi syntyy on ainutlaatuinen. Paina mieleesi kokemus, kun saat lapsesi ensimmäistä kertaa syliin. Ensikohtaaminen tapahtuu vain kerran, joten nauti siitä hetkestä. Unohda hetkeksi yhtäaikainen kuvaaminen videokameralla, iPadilla, kännykällä ja kameralla. Kannattaa muutenkin sopia etukäteen puolison kanssa onko ihan ok kuvata 1,5h dokumenttifilmi synnytyksestä live selostuksella.

9. Kannattaa laittaa päälle vähän löysempi T-paita, kuin se kaikista kirein elastinen slimfit salipaita. Onhan se kiva kun paita vähän puristaa hauista, mutta jos lapsella on kaikki hyvin, hän pääsee isän paidan sisään viettämään kenguruaikaa äidin käydessä suihkussa.

10. Yllätä puolisosi (mieluiten positiivisesti) synnytyksen jälkeen. Itse hain vaimolle kaupasta noitapillejä, sillä vaimo rakastaa salmiakkia. Se voi olla myös joku muu asia, jota vaimosi on kaivannut koko raskauden ajan.

Synnytyksen jälkeen kannattaa aloittaa isänä oleminen heti ja harjoitella vauvan hoitamista yhdessä. Muista myös auttaa kotitöissä entistä enemmän, sillä hetki menee ennen kuin puoliso toipuu synnytyksestä. Uutta tulokasta olisi varmasti moni tulossa heti katsomaan, mutta kannattaa rauhoittaa ensimmäiset kotipäivät uuden perheenjäsenen ihmettelyyn.