Oikea vai vasen?

Kumpikohan kätinen meidän pikkuherra on? Tätä olen tänään miettinyt, kun seurailin pojun touhuja. Kiinnitin huomiota siihen, että poju tarttuu ruokaan ja tavaroihin lähes poikkeuksetta aina ensin vasemmalla kädellä.

Tarkkailin tänään, kun poika söi välipalaansa sormiruokaillen. Syöminen näytti sujuvan loppuen lopuksi molemmilla käsillä, riippuen siitä millä reunalla lautasta ruoka oli. Hieno nähdä, että poju on jo noin taitava ruokailija.

Tämä kätisyys asia alkoi mietityttää, sillä itse olen oikeakätinen ja vaimo on vasuri. Vasenkätisethän ovat tunnetusti luovia ihmisiä ja heillä on oma vasenkätisten juhlapäivänsäkin 13. elokuuta. Harmi, että ei muistettu tänäkään vuonna sitä juhlia. Olisin kyllä voinut tehdä vaimolle vasemmalla kädellä kakun. …Pitääpä muuten kysyä vaimolta käyttääkö hän itse sanontaa ”Työ oli tehty vähän vasemmalla kädellä”.

Maailma on lähtökohtaisesti suunniteltu oikeakätisille, jos mietitään vaikka ihan perusjuttuja saksista ja purkinavaajista lähtien. Vasenkätiset osaisivat varmasti kertoa sata muuta esimerkkiä arjen tilanteista, joissa oikeakätisiä suositaan. Luin jostain, että osassa kulttuureja on melko tarkkaa kummalla kädellä siellä syödään. No onneksi Suomessa saa vielä käyttää molempia käsiä. Istumme muuten vaimon kanssa käytännönsyistä yleensä niin, että hän on ruokapöydässä vasemmalla puolella ja minä taas oikealla. Näin vältymme kyynärpäiden yhteen kolauttelulta.

Eihän tuota pojun kätisyyttä vielä pysty varmaksi sanomaan ja taitaa vakiintua vasta myöhemmässä iässä. Poju saa olla minun puolesta kumpi kätinen tahansa tai vaikka käyttää molempia käsiään, jos niin haluaa.