Mikä on hyvä kantoreppu vauvalle?

*Kantoreppu saatu blogiyhteistyönä Ipanainen Oy:ltä.

Mitä eroa eri kantovälineillä on?  Niinpä… Piti muuten ihan itsekin ottaa selvää, mitä eroa näillä oikeasti on ja varmaan osa jäi vielä kirjoittamattakin.

  • Kantoliina on sidottava apuväline lapsen kantamiseen vartalon lähellä ja erilaisilla sidontataktiikoilla. Aluksi kokeilut liinan kanssa voi tuntua hankalalta, mutta onneksi Youtubesta löytyy hyviä opetusvideoita.
  • Rintareppu on kantoväline, jossa lasta voi kantaa vain etupuolella. Näitä ovat esimerkiksi vanhanmalliset BabyBjörn reput.
  • Kantoreppu on kantoväline, jossa vauvaa/lasta voi kantaa niin edessä kuin selässäkin. Tällaisia ovat esimerkiksi Tula, Manduca ja Ergobaby. Kantoreput ovat ergonomisia äidille sekä lapselle.

Ennen lapsen syntymää pohdimme, mikä kantoväline meille olisi paras. Erillisen kantovälineen hankinta ei kumpaakaan sillä hetkellä suuresti kiinnostanut. Hankimme kuitenkin käytettynä rintarepun, jos innostuisimme kantamaan lasta enemmänkin. 

Pojun syntymän jälkeen tuli selväksi, että kantoväline ei olekaan vain mikä tahansa hankinta, vaan siihen kannattaa oikeasti satsata. Pikkumies tykkäsi olla aina lähellä, joten kantoväline oli meillä yksi tärkeimmistä päivittäisistä lastentarvikkeista. Kantoliina toimi pojan ollessa pieni, mutta itse kyllästyimme nopeasti sitomiseen. Varsinkin minulle tämä oli aika haastavaa.

Alkuun tuo meidän käytettynä ostettu rintareppu toimi hyvin, mutta kun pojalle alkoi kertyä enemmän painoa alkoi rintareppu tuntumaan epäergonomiselta. Hartiat sai mukavasti jumiin, jos joutui kantamaan pojua pidempiä aikoja repussa. Kuin tilauksesta Ipanainen –lastentarvikeliike otti minuun yhteyttä Tula kantorepun tiimoilta.

Tula kantoreppu

Kävimme vaimon kanssa tutustumassa Tula kantoreppuun Ipanaisen liikkeessä Helsingissä ja saimme henkilökohtaista opastusta kantorepun käyttöön. Pikkumies kärsi tällöin pahimmasta koliikkivaiheesta, joten itkuhan siellä tuli. Saimme kuitenkin hyvät opastukset ergonomiseen kantamiseen, kumpikin vuorotellen.

Meidän pikkumies oli noin kahden kuukauden ikäinen, kun otimme Tula -kantorepun käyttöön. Näin pienelle kaverille oli erikseen vielä vauvatuki, joka takaa ergonomisen kantokokemuksen pienille vauvoille. Me käytimme lisäosaa noin kolmen kuukauden ikään saakka, sillä reppua voi käyttää ilman vauvatukea 6-7 kg eteenpäin. Itsellä oli kyllä aika kengurumeininki, kun ensimmäisen kerran otin pojan reppuun ja totuttelin uuteen etupainoon. Toisaalta oli sellainen olo, että oli rinkka väärällä puolella kehoa. Armeijan täyspakkaukseen verrattuna nyt painittiin kuitenkin aika kevyessä sarjassa.

Vauvatuki

Pikkumies on nykyisin tottunut reppuilija. Aluksi hän tykkäsi nukkua aamun päiväunet kantorepussa äidin kantaessa. Tämä tuntui silloin helpotukselta, koska poju ei meinannut nukahtaa päikkäreille laisinkaan. Nykyisin poika viihtyy päiväunilla myös vaunuissa.

Kantoreppu on oiva apu myös liikkuvalle perheelle. Töistä tullessani käyn usein läheisessä metsässä koiran kanssa lenkillä. Tulan myötä olen ottanut toisinaan myös pojun mukaan lenkille, pääseepä poikakin pienelle seikkailulle. Lisäpaino on kuntoilun näkökulmasta ihan hyvä juttu, mutta kyllä extrapaino meinaa välillä heikentää tämän tallaajan tahtia. Lisää liikuntaa vai miten se meni.

Kotona ollessa kantaminen helpottaa arkea, sillä pikkumies ei viihdy kovin pitkiä aikoja yksin leikkimatolla tai sitterissä. On helppo heittää hänet kantoreppuun ja ottaa mukaan kotipuuhiin. Ennen kaikkea on kiva ottaa poju mukaan työhuoneeseen tekemään yhdessä isin kanssa musiikkia ym. Jos rehellisiä ollaan, niin ei poika kovin kauaa viihdy paikallaan vaikka repussa olisikin.

Alkuun Tulan käyttö tuntui hieman hankalalta, koska aikaisempi rintareppumme oli helppo naksautella yksin kiinni. Tämä ei ollutkaan ensi alkuun ihan niin yksinkertainen. Pienen harjoittelun jälkeen reppua pystyy käyttämään ilman toisen apua. Nyt noin kuukauden testauksen jälkeen voin sanoa kantoreppua olevan jo helppo käyttää yksinkin. Olemme tosin vasta käyttäneet reppua etupuolella, joten selkään pujottaminen täytyy opetella vielä erikseen.

Repun paras puoli on minun mielestäni ergonomisuus ja tukevuus. Paino jakautuu tasaisesti ylävartalolle, jolloin se ei rasita selkää tai hartioita niin paljoa. Repun helppo säädeltävyys on myös iso plussa, sillä kantoreppua käyttää myös vaimo. Säädöt on helppo muuttaa hänelle sopiviksi. Reppu tuntui hyvälle niin takin päällä kuin pelkän T-paidankin päällä ja onhan se ihan tyylikäskin kantorepuksi. Lantiovyössä on muuten kätevä pieni tasku, jossa meillä säilytetään huppua. Taskuunhan voi laittaa esim. kotiavaimet kävelylle lähtiessä.

Värivaihtoehtoja on monia eli jokainen löytää varmasti itselleen sopivan kuosin. Olin alun perin ajatellut mustaa kantoreppua, mutta paikan päällä Ipanaisessa päädyimme kuitenkin Navigator kuosiin.

Tula tulee varmasti olemaan meillä tulevina vuosina kovassa käytössä vaunujen ohella. Tämä meidän reppu on standardikokoa ja siihen on saatavissa jatkopalat taaperoiän lähestyessä. Taaperoille on toki kokonaan oma isompi mallinsa.

Kantorepun merkkiin en ota kantaa, sillä moni tuttumme on tykännyt Manducasta ja toiset taas ovat kehuneet Ergobabya. Stokken ja BabyBjörnin kantoreputkin ovat varmasti myös hyviä vaihtoehtoja. Tula on kuitenkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto ja sitä voi vuokrata Ipanaiselta myös testimielessä ennen ostopäätöstä.

Lisää kuvia löytyy Tula Photoshootista.

P.s. Tässä muuten vielä vinkkejä lapsen kantamiseen kevätkeleillä.