LattePapan Grillivinkit: Smoked BBQ Ribs

Nyt jos mielesi halajaa oikein kunnon ribsejä ja olet jo valmiiksi nälkäinen, suosittelen vierailua lähimmässä ribs-ravintolassa. Valmistus nimittäin kestää sen verran kauan, että pieni välipala on paikallaan.

Jotta voisit onnistua valmistamaan oikein mehevät ja mureat rimpsuluut, niin suosittelen ottamaan rennon kesäfiiliksen ja asenteen ”hiljaa hyvä tulee”. Hyvää nimittäin kannattaa odottaa.

No niin, nyt päästään asiaan. Ribsejä voi valmistaa monella eri tavalla, mutta mureuden varmistamiseksi ne tulee aina esikypsentää. Vaihtoehtoina on keittäminen isossa kattilassa tai kuumentaen pellillä uunissa. Itse suosittelen jälkimmäistä. Halutessasi voit vielä irrottaa luupuolella olevan kalvon ennen esikypsennystä, mutta se tosin pehmenee grillissäkin.

LattePapan Smoked BBQ Ribs

Tarvitset tietysti grillin, mieluusti Weber merkkisen. Itselläkin vasta hankintalistalla tuo grillien Mersu, joten muutkin merkit kelpaavat.

Tarvitset myös reilun satsin isoja ribsejä. Itse suosin paikallista lihan tehtaanmyymälää, koska sieltä saa kunnon lihaisat porsaan kylkiluut. Jos pystyt vaikuttamaan valintaan, niin koita katsoa sellaiset palat joissa on reilusti lihaa luiden ympärillä. Näitä menee aikalailla 1 rivi per syöjä. Yleensä tarjolla on valmiiksi marinoituja tai marinoimattomia. Olen kokeillut molempia ja nuo valmiiksi marinoidut antavat hieman mureamman lopputuloksen. Toki jos aikaa riittää, niin kannattaa kokeilla myös marinoimista.

Ota lihat huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta.

Etukäteen kannatta hankkia myös savustushaketta, sillä kevyt savun maku antaa täydellisen silauksen meheviin ribseihin.

Esivalmistelut:

Jos on oikeasti aikaa niin kannattaa käyttää esikypsentämiseen 6 tuntia. Silloin uunin lämpötilaksi riittää 125 astetta. Jos taas on hieman tiukempi aikataulu niin 4 tunnillakin pärjää. Kuumenna uuni tällöin 150 asteeseen.

Ota syvä pelti ja laita sinne leivinpaperi. Laita lihat pellille. Keitä litra vettä, johon on lisätty kaksi lihaliemikuutiota. Kaada vesi lihojen päälle, niin että ne ovat lähes kokonaan veden peitossa. Lisää päälle sipuli-, valkosipuli- ja porkkanaviipaleita. Anna hautua uunissa folion alla valitsemasi aika.

Ota uunissa hautuneet ribsit pois ja anna niiden vielä vetäytyä nesteessä ainakin tunti, jotta ne eivät hajoa siirrettäessä niitä grilliin.

BBQ kastike

  • HP kastiketta
  • Coca-Colaa (aitoa tavaraa, light versiot ei toimi)
  • Tummaa siirappia
  • 1 tuore chilipaprika
  • Valkosipulimauste / tuore pieni valkosipulin kynsi
  • Paprikamauste
  • Chilimauste
  • Yrttisuola / Suola
  • Juustokumina
  • Korppujauho

Seos kannattaa miettiä niin, että HP kastikkeen, siirapin ja coca-colan suhde on noin 1/3 kutakin laatua. Kahteen ribsiin riittää 1,5dl soosia, joten 0,5 dl kutakin ainesosaa. Sitten vaan pilkot chilin joukkoon ja maustat sopivasti yllä mainituilla mausteilla. Juustokuminaa ja valkosipulia kannattaa laittaa varovasti, ettei maku hallitse liikaa. Mitä tulisemmasta ruoasta tykkäät, niin sitä enemmän vain chiliä kehiin.

Olen myös välillä keittänyt kastikkeen vielä erikseen kattilassa, mutta toimii myös ilman keittelyä. Tosin jos tuntuu, että siirappi ja HP-kastike jäävät liian kököksi colan sekaan, niin suosittelen kiehautusta.

Grillaus:

Laita grilli kuumenemaan täysille. Tässä vaiheessa voit laittaa savustushaketta pieniin folionyytteihin. Jos haluaa alkaa hifistelemään, niin voit valita vielä maultaan ja voimakkuudeltaan erilaisia savustuspuulajeja. Lopuksi pistele haarukalla reikiä foliokääreeseen. Laita nyytit grilliin ja odota, että savua alkaa syntyä. Muista lisätä haketta lisää, jos savu loppuu grillauksen aikana.

Nyt on aika laittaa ribsit grillaantumaan. Kannattaa käyttää melko mietoa lämpötilaa, etteivät vaan pala ja kuivu. Kansi kannattaa olla myös kiinni aina kun et kääntele paloja, sillä näin saat lihoihin savun makua. Sivele pinnalle tasaisin väliajoin valmistamaasi kastiketta ja kääntele lihoja sopivaan tahtiin. Jatka hellää sivelyä ja kääntelyä, kunnes huomaat että pinta alkaa muuttua ruskeaksi ja kastike alkaa karamellisoitua ribsien pinnalle.

Kun lihan pinta näyttää sopivan grillatulta ja kastikkeesi loppuu, niin anna vielä viimeinen silaus laittamalla pintaan ohut kerros pelkkää HP-kastiketta ja ripottele päälle RUB -kuivamarinadia. Sammuta grilli ja anna lihojen vielä hetki olla jälkilämmössä.

Tarjoile sopivien lisukkeiden kera ja nauti kesästä! Nams…