Lapset ja sosiaalinen media

Tätä blogia kirjoitellessa olen pohtinut paljon sitä, haluanko julkaista lapsestani kasvokuvaa internetissä. Kovasti tekisi mieli esitellä tätä meidän uutta pikkumiestä kaikille ja kaikkialla, onhan hän niin suloinen komistus. Olen muutaman kuvan postannut, missä näkyy lapsen sivuprofiili tai kasvot hieman epätarkkoina. Tämä lapsen näkyvyys tai näkymättömyys ei ole mielestäni kovin yksinkertainen asia, sillä kuvaaminen sekä valokuvien jakaminen on kuitenkin osa monen perheen arkea ja muuta sosiaalista elämää.

Toistaiseksi olen ratkaissut näkyvyyden näin.

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen ja se tulee todennäköisesti olemaan myös oman lapseni arkipäivää, kunhan hän tuosta hieman kasvaa. Olen miettinyt voiko harmittomien kuvien lataaminen nettiin olla uhka hänen tulevaisuudelleen, kuten monet lehtijutut väittävät. Tätä samaa asiaa on myllytetty jo useaan kertaan muillakin foorumeilla, mutta isoin kysymys tässä tuntuu olevan juuri tämä lapsen yksityisyys. Ei niinkään se voiko joku käyttää kuvia väärin, vaan se, että lapsi ei itse saa valita, mitä kuvia hänestä ladataan muiden nähtäväksi. Vanhempina ikään kuin luomme lapsistamme digitaalisen jalanjäljen, johon he eivät voi itse vaikuttaa.

Käännän asian nyt hieman toisinpäin. Jos kaikki lapsuuteni valokuva-albumista löytyvät kuvat olisi jaettu julkisesti internetissä, en välttämättä olisi kovin innoissani. Muistan eräänkin lapsuudenkuvan, jossa minä ja veljeni poseerataan äidin sukkahousut jaloissa, käsissä sekä päässä. Olimme tietysti Batman ja Robin. Harmi sentään, että tuo mahtava kuva on lapsuudenkodissani hyvässä säilössä, olisin nimittäin voinut sen laittaa tänne kaikkien nähtäville. (Jos äiti luet tätä, niin älä vaan julkaise sitä missään).

Olenko sitten huono vanhempi, jos kuitenkin päätän julkaista lapsestani kasvokuvia kaikkien virallisten ohjeistusten vastaisesti?

Onkos teillä muilla bloggaajilla jotain vinkkiä tai mielipidettä, kuinka ratkaista tämä asia? Lukijan kannaltahan olisi mielenkiintoisempaa, jos lapsen kuva näkyisi hänestä kerrottaessa. Häiritseekö, jos kuvat ovat sensuroituja?

Tällaisia sensurointeja olen bongaillut muiden blogeista. Paitsi tuo viimeinen :)