Kuinka selvitä koliikista? Osa 2

Tässä jutussa kerron, mitä kaikkia keinoja meillä yritettiin hyödyntää koliikin helpottamiseksi. Luvassa on siis vinkkejä ja linkkejä.

Lue jutun ensimmäinen osa tästä linkistä

Ihmisvauva on erittäin keskeneräinen syntyessään, jos verrataan eläimiin, jotka nousevat jaloilleen lähes heti syntymisen jälkeen. Vauvan suolisto on kehittymätön ja lapsen on aluksi vaikea tottua kohdun ulkoiseen elämään. Koliikki itkut alkaa yleensä muutaman viikon ikäisenä. Koliikkia esiintyy noin 10% lapsista ja siitä selviämiseen jokaisella on omat keinonsa. Googlettamalla löytyy loputon määrä vinkkejä ja ohjeita, mutta haluan silti jakaa vinkit miten tästä kaikesta selvittiin meidän perheessä.

Kantaminen ja lähellä oleminen

Vauvahan oli juuri kulkenut yhdeksän kuukautta vaimoni mahassa. Vaimoni tekee seisomatyötä ja on hyvin harvoin aloillaan. Siispä on luonnollista, että vauva kaipaa liikettä myös synnyttyään. Huudon alkaessa minun syli oli kuitenkin paras paikka rauhoittua. Johtuiko se siitä, että maito ei tuoksunut lähellä vai olivatko isän isot käsivarret vaan turvallisen tuntuiset. Asentoja vaihdeltiin koko ajan: Toisinaan toimi parhaiten pystyasento ja toisinaan taas mahallaan olo toi hetkellisen rauhan. Poika saattoi rauhoittua myös selällään maatessa. Eli oikeastaan kaikki kävi, kunhan vaan vaihtoi tarpeeksi usein asentoa.

Auto

Meidän pikkumies on ollut automiehiä jo pienestä pitäen. Auto oli se paikka, missä pojalle tuli pieni virne kasvoille ja koliikki unohtui hetkeksi. Poika nukahti auton tärinään lähes heti, mutta liikennevaloihin ei kannattanut kauheasti pysähdellä. Siispä otin maasturin alle ja lähdin ajelemaan liikennevalottomia teitä. Kylläpä poika nukkui tyytyväisenä. Hän kyllä heräsi heti, kun tulimme takaisin kotiin.

Tärisevä sitteri

Hätä keinot keksii. Keksin miten autoistuinta ja koiratrimmeriä voi hyödyntää nukuttamiseen. PikkuVanilja verkkokauppa lähettikin meille ihan oikean tärisevän ja soivan sitterin, kiitos! Tämä helpotti meidän pojun oloa.

Kantoreppu tai liina

Tämä keksintö säästi selkää ja teki huutomaratoneista ergonomisempia. Lähiaikoina muuten tulossa blogiin juttua Tula kantorepusta.

Vauvahieronta

Auttoi joinain päivinä ja toisina taas ei yhtään, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla. Hyviä hierontavinkkejä löytyy esimerkiksi Antakee armoo -blogin Riikalta.

Kapalointi

Aluksi kapaloimme pojun unille pienen peiton sisään, mutta sitten saimme Baba Expressiltä testiin kapalopussin, joka on osoittautunut loistavaksi keksinnöksi. Tästä linkistä pääset tutustumaan kapalopussista kirjoittamaani juttuun. Pussi on ollut käytössä erittäin hyvä ja olemme hankkineet jo useamman koon, sillä ensimmäinen jäi pieneksi pojan kasvaessa. Tiiviissä kapalossa tai kapalopussissa nukuttaminen luo turvallisen olon lapselle.

Kokeilimme apteekin apuja

Vaihdoime D-vitamiinitipat kolmeen kertaan, mutta en tiedä oliko tuollakaan merkitystä. Kokeilimme Cuplatonia, joka ei auttanut meillä ollenkaan. Seuraavaksi testattiin Disflatyl, siitä oli pieni apu, mutta ei kuitenkaan huomattava.

Vaimo päätyi etsimään netistä myös kansainväliset vaihtoehdot vatsaoireiden helpottajista. Amerikassa ja Englannissa käytetään Gripe Wateria. Englannissa tuotetta myydään ainakin apteekeissa. Siispä vaimoni pyysi Englannissa asuvaa siskoaan laittamaan meille pullopostia. Eipä tuo Gripe Water meillä auttanut. Mainitsen tuotteen sen takia, että se saattaa kuitenkin auttaa joillain vauvoilla. (Kannattaa tosin tarkistaa aina tuoteseloste. Osassa Gripe Watereista on alkoholia, mutta tuossa Woodwardsin vedessä ei ole.

Mutta sitten löytyi pelastajamme nimeltään Infacol, joka myös löytyi Englannin apteekista. Se on Englannin myydyin koliikkilääke ja vaimoni siskon lastenhoitaja oli suositellut tuotetta. Tuota reseptivapaata lääkettä annoimme aina ennen ruokailua ja kas, maha alkoi toimimaan ja ilma pääsi pihalle äänitehosteiden kanssa. Kumma juttu, että Infacol on tuoteselosteeltaan lähes identtinen Suomessa myytävän Disfatylin kanssa, mutta ero oli kuin yö ja päivä. Tästä alkoi meidän helpotuksen tie, harmiksemme tajusimme sen vasta melko loppuvaiheessa koliikkia. Ehdimme kuitenkin muutaman pullon käyttämään ja apu oli suuri. Kiitos kuuluu myös vaimon siskolle, joka niitä meille postitti.

Sound Sleeper

Se on sovellus, joka löytyy ainakin iPhonelle. Siinä on liuta erilaisia äänitehosteita meren kuohunasta aina imurin ääneen saakka. Vastaavia sovelluksia voi etsiä nimellä white noise, löytyy paljon erilaisia. Pojun ollessa pienempi laitoin puhelimen lentokonetilaan ja sovelluksesta kohdun ääniä jäljittelevän raidan soimaan. Poika rauhoittui useimmiten tähän tasaiseen sykkeeseen ja näin hänen oli helpompi nukahtaa. Tällä hetkellä parhaiten toimii tuulettimen ja meren äänet.

Kun huuto ei vain lopu ja voimat loppuu kesken

Välillä tulee tilanteita, että lapsen huuto ei vain lopu ja omat voimat tuntuvat loppuvan hetkellisesti kesken. Jos tällainen tilanne tulee eteen ja on yksin kotona kannattaa lapsi viedä vähäksi aikaa omaan sänkyyn ja mennä itse hetkeksi toiseen huoneeseen rauhoittumaan. Kuuntele vaikka musiikkia tai tee jotain, millä saat omat ajatukset hetkellisesti pois lapsen itkusta. Vauva ei mene siitä rikki jos on hetken yksin. On tärkeämpää, että vanhempi saa koottua itsensä, jotta jaksaa taas hoivata vauvaansa. Tämä neuvolatädin vinkki koskee vain hyvin lyhyitä aikoja.

Syöttäminen

Usein koliikki-itkun aikana meidän poju rauhoittui myös äidin rinnalle. Neuvolasta saimme kuitenkin vinkin syöttövälin harventamisesta kahteen tuntiin, sillä tämän aikana maito ehtii kulkeutua suoliston läpi. Muuten suolisto joutuu tekemään koko ajan töitä ja kipu on jatkuva. Koliikki tuttipullo myös vähensi ylimääräisen ilman joutumista vatsaan.

Lämmin kylpy

Kylpy rauhoitti vauvan saman tien. Itku jatkui, kun kylvystä tultiin pois.

Vaunulenkit

Talvivauvan kanssa pukemisrumba tuntuu välillä aikamoiselta urakalta, mutta toppavaatteista ja lämpöpusseista on myös iloa. Vaunuista tulee tiiviit, jolloin lapsella on ikään kuin kapaloitu olo, myös uni tulee helpommin. Vaunulenkeillä oli myös samat säännöt kuin autoilussa, liikkeen loppuessa itku taas jatkui.

Tukiverkosto

Mitä enemmän löytyy extra sylejä, sitä helpompaa koliikista selviytyminen on. Tärkeintä kuitenkin on, että ei jää yksin vaan ottaa avoimesti apua vastaan, jos sitä on tarjolla. Neuvolan kautta on myös mahdollista saada kotipalvelun apua perhetyöntekijöiltä, mutta siitä meillä ei ole kokemusta.

Nauti hyvistä hetkistä

Meillä kantava voima oli se, että sai nauttia hyväntuulisesta pikkumiehestä kuitenkin suurimman osan päivää.

Aika parantaa

Vaikka kuulosta tylyltä, niin se on totta. Tulee päivä, kun vauvan koliikki loppuu, usko pois.