10 vinkkiä vauvan kanssa autoiluun

Tässä viime hetken vinkit juhannuksen reissuihin. Olemme siitä kiitollisessa asemassa, että meidän poju 5,5 kk matkustaa autossa kohtuullisen nätisti. Toisinaan on kuitenkin hyvät neuvot kalliit, kun on tiedossa monen tunnin ajomatka. Tässäpä siis muutama vinkki mitkä ovat toimineet ainakin meidän automatkoilla.

 

1. Ajoita lähtö oikein

Meillä toiminut tähän mennessä parhaiten päiväuniaikaan matkustaminen, sillä uni tulee silloin lähes saman tien. Toinen vaihtoehto on matkustaminen myöhään illalla, jolloin muksu nukkuu jo yöuniaan.

2. Varaa aikaa extra -pysähtymisiin

Turhat pysähtelyt ja auton sammuttaminen yleensä havahduttavan vauvan hereille, joten vältä niitä. Välillä vaan on kuitenkin pakko pysähtyä tankkaamaan, syömään, vessaan, vaipan vaihtoon tai vaan lohduttamaan lasta. Vaikka kaikilla tuntuu olevan aina kiire, niin olisi hyvä varata ylimääräistä aikaa pysähtymisiin

3. Kaveriksi takapenkille

Viihdyttäjän rooli on loistavaa aivotyöskentelyä myös itselle. Mitäs seuraavaksi keksisi, että vauva pysyy tyytyväisenä? Muistan joskus naureskelleeni pariskunnille, joista toinen istui takapenkillä viihdyttämässä vauvaa. No nyt saa vuorostaan meille nauraa.

4. Tutti + tuttinauha

Yleensä tutti helpottaa pahimpaan hätään. Tuttiin kannattaa hankkia tuttinauha helpottamaan tutin löytymistä lelujen joukosta

5. Lelut

Älä vaan unohda näitä. Meillä parhaiten ovat toimineet erilaiset pehmolelut.

6. Musiikki

Musiikki on loistava keksintö ja sen voimalla sujuu moni matka paremmin. Täytyy alkaa kuuntelemaan itsekin enemmän lastenmusiikkia autossa. Vaimokin on innostunut viime aikoina laulamaan Fröbelinpalikoita. Pitää hankkia äkkiä lisää lasten CD:itä.

7. Säädettävä ISOFIX –telakka

Isofix telakka on siitä kätevä, että autoistuin on nopea irrottaa ja kiinnittää. Lisäksi osassa malleista saa istuinta käännettyä pystympään asentoon ajon aikana. Tämä on meillä helpottanut kiukkukohtauksia ja antanut huikeat 10 minuuttia lisätyytyväisyyttä. Onkohan näissä joku tyytyväisyystakuu?

8. Aurinkoverho

Tämä on ihan ehdoton lisävaruste auton takaikkunaan. Meillä on autossa tummennetut lasit, mutta aurinkosuoja auttaa pahimpaan häikäisyyn. Niitä saa aika edullisesti ja mahtavilla kuoseilla, vielä kun löytäisi Paavo Pesusienen kuvalla.

9. Niskatuki

Niskatuki on nukkuessa mukava itsellä ja niin myös vauvalla. Hankimme pojulle oman pienen niskatyynyn hillitsemään pään heilumista. Tämä tietysti riippuu myös istuinmallista, mutta meidän istuimen vauvatuki jäi jo liian pieneksi.

10. Peili

Tämä on silloin kätevä, jos matkustaa paljon kahdestaan vauvan kanssa. Takapenkin niskatukeen asennettavan peilin avulla voi helposti katsella mikä vauvan tilanne on ja toisaalta lapsi näkee kuskin ja vaihtuvat maisemat. Peilistä näkee kätevästi, että nyt valahti pojun pipo silmille. Tietää siis pitstoppia seuraavalle bussipysäkille. Meidän peilissä on vielä kätevä valo, jonka saa kaukosäätimellä etupenkiltä päälle. Vauvan kasvot näkee siis myös pimeään aikaan.

Lapsen tuosta kasvaessa tulee tietysti kiusaus viritellä iPadit, pleikkarit ja dvd:t autoon, mutta koitan pidättäytyä näistä herkuista mahdollisimman pitkään. Poju nimittäin kerkeää varmasti tuijottamaan ruutua tarpeeksi kauan elämänsä aikana. Katsotaan kauanko tämä päätös pitää vai syönkö sanani. Voi olla, että eräänä päivänä vaimon tullessa töistä kotiin olen hieman viritellyt autoamme Pimp My Ride :n tapaan. Vaimo saa mennä sitten katsomaan Kauniit ja Rohkeat uuteen viihdekeskukseemme, auton takapenkille.